Buds


Even terug naar begin 1800...


Het was Napoleon die de straatweg van Amersfoort naar Apeldoorn liet aanleggen voor een betere bereikbaarheid van Paleis ’t Loo. Er werden een aantal tolhuizen geplaatst, waaronder één op dit kruispunt. Vele paarden met koetsen volgden deze weg en gebruikten de tolhuizen als pleisterplaats.

Foto :  Het voormalige tolhuis 11

Tegenover Tol no 11 bouwde de pachter in 1858 een logement, ‘het Lugtje’. Hier kwamen de militairen van de kazerne in Nieuw Milligen een kaartje leggen en een borreltje drinken. Eind 19e eeuw bouwde een nieuwe beheerder, Maarten Zeegers, de zaak verder uit, ook voor gewone passanten. Kennelijk liepen de zaken zo goed dat het zelfs een door de ANWB (Algemene Nederlandse Wielrijders Bond) goedgekeurd Bondscafé werd. Er kwam in het café een hulpkist van de ANWB dat gevuld was met gereedschap voor pech onderweg.

Foto : De familie Zeegers

 In 1917 brandde de zaak tot de grond toe af. De brandweer kwam wel, maar er was geen water om te blussen. Omdat er in die tijd praktisch geen nieuw hout te koop was, werd er een onbewoonbaar verklaarde villa in Delft gekocht. Deze werd afgebroken en met paard en wagen opgehaald! Hiermee, en met de stenen van het afgebrande café, werd het weer opgebouwd tot hotel-café-restaurant Ruimzicht.


Foto :  café restaurant Ruimzicht voor de brand

Foto :  het hotel restaurant Ruimzicht na de brand